WYJAZD W TERMINIE 20-24 KWIETNIA W PEŁNI FINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ
Jeżeli chciałbyś w międzynarodowym towarzystwie udać się do urokliwego miasteczka w środkowej Portugalii o nazwie Alter do Chao, czytaj dalej…
1) Osoby biorące udział w konkursie muszą wyrazić gotowość do przyjęcia u siebie w domu ucznia z Portugalii w terminie 10-14 lutego (ERASMUS+ WEEK IN POLAND),
2) Należy zrobić dynamiczne zdjęcie ilustrujące ideę „Good food, good mood,” przedstawiające wyłącznie uczniów i/lub nauczycieli naszej szkoły,
3) Interpretację frazy „good food” pozostawiam Wam, ale … chodzi o dobre jedzenie w znaczeniu zdrowe/odżywcze/naturalne,
4) Zdjęcie należy oddać do wywołania na dobrej jakości papierze fotograficznym,
5) Wywołane zdjęcie musi mieć format A3,
6) Zdjęcie proszę przynieść do gabinetu 24 do rąk własnych pani Joanny Węgłowskiej w nieprzekraczalnym terminie 29. listopada 2019 do godziny 14:25,
7) NA ODWROCIE zdjęcia proszę umieścić imię i nazwisko oraz klasę,
8) Zdjęcie należy również wysłać mailem na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
9) Jury dokona wyboru 5 najlepszych prac oraz 2 kolejnych w rezerwie,
10) Wyniki rekrutacji zostaną opublikowane 2. grudnia 2019 na Librusie, stronie internetowej szkoły oraz szkolnym FB.
Pamiętajcie, że na wyjazd potrzebny Wam ważny dowód osobisty lub paszport. Warto o tym pomyśleć zawczasu.
Bądźcie kreatywni!
Joanna Węgłowska
A picture is worth a thousand words… znacie to powiedzenie? Zdjęcie Lucy Geoghegan z Irlandii wystarczy, żeby pokazać Wam, jakie nastroje panowały w Cremonie we Włoszech podczas piątkowego pożegnania uczestników wymiany. Ale po kolei…
W ramach projektu „Kiss the Cook” gotowaliśmy już w Beerfelden w Niemczech, w Dublinie w Irlandii, a teraz nadszedł czas na Włochy. 3-8 listopada. Cremona. Może się kojarzyć z popularnym zabielaczem do kawy polskiej produkcji. Nic bardziej mylnego! Cremona to stolica lutnictwa. Słynie z licznych, rodzinnych warsztatów zajmujących się od wieków wytwarzaniem skrzypiec. Palazzo Comunale mieści muzeum, w którym wystawione są m.in. słynne skrzypce il Cremonese zbudowane w 1715 r. przez Antonia Stradivariego.
Rozpoczynamy rekrutację uczniów i nauczycieli do projektu pt. Elbląska Szkoła Eksperymentu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.
Celem projektu jest podniesienie jakości oferty edukacyjnej ukierunkowanej na podniesienie i rozwój kompetencji matematycznych i przyrodniczych uczniów klas I i II z 4 elbląskich liceów ogólnokształcących poprzez tworzenie warunków dla nauczania opartego na metodzie eksperymentu, doskonalenie kwalifikacji dydaktycznych nauczycieli oraz podniesienie kompetencji wychowawczych rodziców/opiekunów i organizacja zajęć dodatkowych.
Wsparciem objęte zostaną 4 elbląskie licea ogólnokształcące, spośród których zrekrutowanych do projektu zostanie 600 uczniów (klas I i II), 30 nauczycieli przedmiotów matematyczno-przyrodniczych (matematyki, fizyki, chemii, biologii i geografii) oraz 60 rodziców/opiekunów uczniów biorących udział w projekcie.
11 października 2019 uczniowie klasy 2b,d i f wzięli udział w warsztatach edukacyjnych „Drogą więźnia”, które zostały przeprowadzone na terenie nazistowskiego obozu koncentracyjnego Stutthof. Głównym założeniem warsztatów było włączenie do świadomości młodzieży indywidualnych historii Polaków, a także budowanie ich wrażliwości społecznej.
Erasmus+
Zerknijcie jak Wasi koledzy zilustrowali ruch „Slow Food” projektując plakaty na wystawę, którą zorganizujemy w naszej szkole partnerskiej we Włoszech. Uwaga większości uczestników skupiła się na aspekcie zdrowego odżywiania. Autorzy pięciu najlepszych prac już w listopadzie (3-8) będą reprezentować szkołę podczas krótkoterminowej wymiany grup uczniów w Cremonie we Włoszech. W towarzystwie rzeczonych Włochów oraz Niemców, Irlandczyków i Portugalczyków będą wprowadzać w życie ideę slow food. Werbalnie i niewerbalnie. Werbalnie po angielsku, ma się rozumieć.
W piątek, 27 września uczniowie z klasy 2b i 3c naszego liceum uczestniczyli w warsztatach mykologicznych w Bażantarni. Zajęcia te pt. „Grzyby wielkoowocnikowe naszych lasów“ poprowadził dr Grzegorz Fiedorowicz z Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM w Olsztynie.
Kiss the Cook! European Open Table for Happy M-EAT-INGS.
Całus dla kucharza! Zaproszenie do europejskich spotkań przy stole.
Rekrutacja na wyjazd do Cremony we Włoszech
w terminie 3-8 listopada 2019 (w całości finansowany przez Unię Europejską)
Gmina Miasto Elbląg rozpoczyna realizację projektu pt. Elbląska Szkoła Eksperymentu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020. Projekt wdrożony zostanie w 4 elbląskich szkołach, tj. w I LO, II LO, III LO i IV LO.
Celem projektu jest podniesienie jakości oferty edukacyjnej ukierunkowanej na podniesienie i rozwój kompetencji matematycznych i przyrodniczych uczniów z 4 elbląskich liceów ogólnokształcących poprzez tworzenie warunków dla nauczania opartego na metodzie eksperymentu, doskonalenie kwalifikacji dydaktycznych nauczycieli oraz podniesienie kompetencji wychowawczych rodziców/opiekunów i organizacja zajęć dodatkowych.
Wróciliśmy w nocy z piątku na sobotę. Nasze walizki pół doby później.
Kolejna odsłona międzynarodowego projektu edukacyjnego pod tytułem „Kiss the Cook! European Open Table for Happy M-EAT-INGS,” miała miejsce w Dublinie, w Irlandii. Na zielonej wyspie gościliśmy od 25-go do 29-go marca 2019. Było jak zwykle - niebanalnie, angażująco i zbyt krótko.
Serdecznie dziękuję wszystkim za nadesłane prezentacje o tym, jak rozumiecie zdrowy styl życia, poza zbilansowaną dietą oraz wysiłkiem fizycznym. Zapraszam do obejrzenia zwycięskiej prezentacji autorstwa Alicji Żachowskiej z klasy IIF.
Autorki zwycięskich prac to:
1) Alicja Żachowska z klasy II F
2) Klara Kogut z klasy II F
3) Natalia Rekiel z klasy I B (lista rezerwowa)
4) Karolina Zielonka z klasy II D (lista rezerwowa)